Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Allereerst is het belangrijk om te weten wat meeldauw is? Meeldauw is eigenlijk een schimmelsoort. Schimmels kun je eigenlijk nergens onderbrengen, het is een op zichzelf staand wereldje los van planten en dieren. Dit schimmel wereldje zou je kunnen onderverdelen in drie eigenschappen namelijk: gist, paddenstoelen en z’n vele vormen. In tegenstelling tot mensen en dieren verteren schimmels hun voedsel door eerst enzymen af te scheiden, die op hun beurt weer de planten afbreken.

Vervolgen nemen ze uit dit afbraakproces weer hun voedsel op. Schimmels kun je niet vergelijken met planten, omdat ze niet hun eigen voedsel kunnen maken via fotosynthese, planten daarentegen kunnen wel hun eigen voedsel maken. Daarom halen schimmels hun voedsel uit hun directe omgeving, daardoor creëren ze het probleem dat objecten om hen heen gaan rotten. Meeldauw is daarom een veel gebruikte benaming naar op planten gebaseerde ziekten.

Meeldauw kun je onderverdelen in twee belangrijke soorten.

De vormen van aantasting aan je planten zal bij de een poederachtig kunnen zijn en bij een ander weer donsachtig. Maar beiden zijn vormen van meeldauw die planten en landbouwproducten aantasten. Niet alleen de particuliere tuin is regelmatig het slachtoffer, ook de land- en tuinbouw omgevingen moeten het vaak ontzien. Ondanks dit alles doen we ze vaak associëren met de onaangename geur en rotting in vochtige huizen.

De specifieke biologische functie van meeldauw is het zichzelf voeden met cellulose en ander plantaardig materiaal. In het wild helpt het binnen het ecosysteem bij de afbraak van plantmateriaal. Het is een natuurlijke recycling van planten voedingsstoffen, zodat ze weer de voedselketen kunnen passeren. Hierdoor kun je het in vochtige huizen ook aantreffen, omdat het zich tegoed doet aan hout en behang. Meeldauw vereist namelijk een hoge luchtvochtigheid om goed in te gedijen.

Hoe het gevecht aan te gaan met deze ongenode gast?

Een simpele oplossing voor het preventief tegengaan is volgens onderzoekers, gewoon wekelijks sproeien met water dit kan heel effectief zijn. De schimmelsporen op de plant houden van vocht, maar hebben een hekel aan regen of water. Als de bladeren nat zijn kunnen de sporen niet groeien of ontkiemen, terwijl de meeste tuinders het tegenovergestelde denken. Bij vroegtijdig te werk gaan kun je de verspreiding vertragen of stoppen, maar zit de schimmel eenmaal op de plant kun je hem niet meer op deze manier tegenhouden.

Maak een mix van natriumbicarbonaat spray.

Allereerst verwijder of knip de ernstig getroffen delen met meeldauw van de plant voor zover mogelijk. De verwijderde de bladeren niet verwerken tot compost, maar voer ze af. Maak je handen en gebruikte gereedschap schoon om verdere besmetting te voorkomen. Gebruik zuiveringszout(natriumbicarbonaat) dat is niet alleen uiterst effectief, maar in combinatie met vloeibare niet antibacteriële zeep, plantaardig olie en water werkt het ook goed als een preventief middel.

Zodra je weet welke planten vatbaar zijn, kun je ze elke week sproeien met deze zuiveringszout-zeep mix. Breng het ook telkens opnieuw aan na elke regenbui, je zult merken dat de meeldauw aanvallen drastisch zullen verminderen.
Hier volgen een aantal spray recepten om te mixen:

  • Mix 1 eetlepel natriumbicarbonaat met 1 eetlepel plantaardige en 1 theelepel afwasmiddel op 3 liter water.
  • Mix 4 eetlepel natriumbicarbonaat met 2 eetlepels Murphy oliezeep op 4 liter water.
  • Mix 2 tot 3 eetlepels azijn op 4 liter water. Dit eerst voorzichtig testen, want azijn is nogal schraal voor planten.
  • Gebruik een organisch fungicide(bestrijdingsmiddel) volg de instructies op het etiket.
  • Mix 1 deel melk op 10 delen water.

Bij constant gebruik van een van deze mixen kan meeldauw resistentie gaan ontwikkelen, daarom is het beste om elke week een ander recept te gebruiken. Of je nu met water of een huismiddeltje spuit, doe het tijdig op de dag, zodat de bladeren voor de avond droog zijn. Bij het toevoegen van nieuwe plantjes aan je tuin, probeer indien mogelijk te kiezen voor een meeldauw-resistente variatie. Doe rustig aan met stikstofrijke meststoffen, verse nieuwe groei is namelijk er vatbaar voor infectie. Plant verse aanwas genoeg voldoende uit elkaar om verstikking tegen te gaan.

Voorkom meeldauw.

De kunst is om de ideale groeiomstandigheden van planten vast te houden. Dit is niet altijd even makkelijk en niet elk seizoen is even schitterend. Om de meeste winst te boeken:

  • Kijk bij het kopen of de plant gezond is. Gezonde planten groeien nu eenmaal beter. Een plant die gestrest is, nodigt uit tot ziekten. Een plant kan door droogte of andere slechte groeiomstandigheden gestrest raken.
  • Ga voor meeldauw resistente variëteiten. Belangrijk wanneer je weet dat je tuin vatbaar is voor een jaarlijks aanval van deze schimmel.
  • Zorg dat je niet-resistente soorten niet in de schaduw plant waar ze vochtig kunnen blijven en de sporen kans zien om te groeien.

Planten moeten voldoende zonlicht krijgen, preventief te werk gaan is het eerste gewin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *